
Kipfilet suprême met sjalotjes in kippenjus en gesauteerde prei

Ingrediënten voor 4 personen
- 8 sjalotjes – gepeld maar nog heel
- 4 kippenborstfilets of suprême Label Rouge
- Zout en peper
- 2 eetlepels olijfolie
- 60 gr boter
- 4 preien (over de lengte gesneden van boven naar beneden, maar niet helemaal tot beneden)
Recept
Kippenborstfilets
- Breng alvast water met een snufje zout aan de kook voor de prei.
- Voeg zout en peper toe aan de nog rauwe kippenborstfilets.
- Verwarm 1 eetlepel olijfolie en 60 gr boter in een koekenpan. Zodra de boter gesmolten is: voeg de kippenborstfilets en verwarm 3 minuten aan elke zijde (dus 6 min totaal) en bedruip regelmatig met de jus.
- Haal de filets uit de pan, en doe de gepelde sjalotjes in deze pan zodat ze 10 à 15 minuten kunnen garen in het sap van de kip.
Maak ondertussen de preien klaar:
- Houd de basis van elke prei intact, maar snijd met een scherp mes 3 of 4 x in de lengte van het groene deel van de prei (de top) tot halverwege het witte deel (zodat er als het ware “tentakels” ontstaan). Spoel vervolgens de prei grondig.
- Blancheer de prei 5 minuten en laat uitlekken.
- Verhit 1 lepel olijfolie in een wok of grote koekenpan en voeg, zodra de olie heet is, de prei toe. Bak deze 5 tot 8 minuten en breng op smaakt met peper en zout.
- Neem de borden waarop je de gerechten gaat presenteren en rol/draai een prei in een cirkel per bord (zie foto). Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Haal de sjalotten uit de pan (verwarm eventueel de filets 1 à 2 minuten opnieuw in dezelfde pan), leg de filets op de prei, garneer met de sjalotjes en de jus.
Tip: Serveer met een gemengde sla en een vinaigrette naar keuze